بررسی جامع همبستگی میان شاخص نزدک(NASDAQ) و دیگر شاخص ها
همبستگی شاخص وزنی نزدک (NASDAQ) با بسیاری از شاخص های دیگر همیشه مورد توجه معاملهگران حرفهای میباشد. شاخص نزدک یک نشانگر حیاتی از عملکرد شرکتهای فناوری و مبتنی بر اینترنت موجود در بورس اوراق بهادار NASDAQ میباشد. درک نحوه همبستگی این شاخص با دیگر شاخصهای مهم جهانی امری بسیار حیاتی برای سرمایهگذاران، تحلیلگران مالی و سیاستگذاران است. در این مقاله، به تحلیل همبستگی بین شاخص وزنی نزدک با شاخصهای اصلی بازار جهانی میپردازیم تا به درک بهتری دربارهی ارتباط بازارها با یکدیگر دست یابیم. مطالب زیر در ادامه مقاله مورد بررسی قرار میگیرند.
فهرست مطالب
نگاهی اجمالی به شاخص نزدک(NASDAQ)
قبل از ورود به موضوع همبستگیها، مهم است که اصول شاخص وزندار نزدک را بررسی کنیم. این شاخص منحصر به فرد است زیرا در آن، شرکتهای بزرگتر با وزن بیشتری نسبت به سایرین محاسبه می شوند. به همین دلیل، سوگیری بیشتری نسبت به غولهای فناوری مانند اپل، آمازون، مایکروسافت و شرکت مادر گوگل یعنی الفابت دارد. بنابراین، این شاخص با حساسیت بالایی به حرکات بخش فناوری پاسخ میدهد.
مفهوم همبستگی
همبستگی یک اندازهگیری آماری است که میزان همراهی و همگامی بین دو یا چند متغیر را توصیف میکند. این مقدار در محدوده -1 تا +1 اندازهگیری میشود. همبستگی +1 به معنای یک همبستگی مثبت کامل است، به این معنا که متغیرها همزمان در یک جهت حرکت میکنند. برعکس، همبستگی -1 نشان دهنده یک همبستگی منفی کامل است، به این معنا که متغیرها به جهتهای مختلف حرکت میکنند. همبستگی 0 نشانگر عدم وجود رابطه خطی بین متغیرها است.
حتما بخوانید: همبستگی یا کورولیشن در فارکس چیست؟ نقش همبستگی در معاملات
همبستگی میان شاخص نزدک با دیگر شاخص های جهانی
درک همبستگی شاخص نزدک با دیگر شاخص های مهم بازار میتواند تصمیمگیری معاملهگران را راحت تر کند. برای مثال زمانی که متوجه همبستگی مثبت میان شاخص نزدک با شاخص SPX500 شوید از معامله کردن در هر دو شاخص به صورت همزمان اجتناب خواهید کرد؛ چرا که در اکثر مواقع هر دوی این شاخص ها همزمان یه یک جهت حرکت می کنند. بنابراین معامله گران ترجیح می دهند، تنها وارد یک معامله شوند، چرا که تمرکز روی یک پوزیشن آسان تر خواهد بود. به همین جهت بررسی همبستگی ها میتواند تصمیمات معاملهگران را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه با بررسی رابطه همبستگی نزدک با تعدادی از شاخص های جهانی با همراه باشید. این روابط عبارتند از:
- همبستگی نزدک (NASDAQ) با SPX500
- همبستگی میان نزدک و داوجونز (Dow jones)
- همبستگی نزدک با شاخص های دکس، نیکی(NIKKEI) و FTSE
- همبستگی شاخص نزدک با کامودیتی ها
- همبستگی میان نزدک و بازار کریپتو
همبستگی نزدک با شاخص SPX500: شاخص SPX500 که شامل 500 شرکت بزرگ تجارت عمومی در ایالات متحده است، ارتباط نزدیکی با شاخص وزنی نزدک دارد. در حالی که آنها نمایانگر بخشهای مختلفی از بازار هستند، اما همپوشانی قابل توجهی وجود دارند، به ویژه در بخش فناوری. این موضوع اغلب منجر به یک همبستگی مثبت میشود، به این معنا که آنها تمایل دارند همزمان حرکت کنند. با این حال، باید توجه داشت که نسبت همبستگی دو شاخص همواره ثابت نیست و گاهی به دلیل اعمال تغییرات در تخصیص وزن موثر شرکت ها، نسبت همبستگی میان این دو شاخص تغییر می کند. با مشاهده نمودار زیر، متوجه روابط همبستگی میان این دو شاخص خواهید شد.
همبستگی میان نزدک و داوجونز (Dow jones): شاخص صنعتی داو جونز (DJIA) تنها از 30 سهام بزرگ تشکیل شده است. به عنوان یک شاخص وزندار بر اساس قیمت، این شاخص به سرمایه بازار توجه نمیکند. این موضوع منجر به حرکات متفاوت بین شاخص DJIA و شاخص نزدک میشود و نتایجی مختلفی از همبستگی مثبت و منفی به وجود میآید. سرمایهگذاران باید به روندهای اقتصادی توجه داشته باشند که روی این شاخصها تأثیر دارند. همانطور که ملاحظه میکنید این دو شاخص حرکاتی گاه همبسته و گاه بی توجه به یکدیگر دارند.
حتما بخوانید: آشنایی با شاخص داوجونز ( Dow jones ) بورس آمریکا و همبستگی آن با فارکس و دیگر بازارهای مالی
همبستگی نزدک با شاخص های دکس، نیکی (NIKKEI) و FTSE: خارج از بازارهای آمریکا، همبستگی شاخص نزدک با شاخصهای بینالمللی نیز اهمیت دارد. شاخص FTSE در انگلیس، شاخص نیکی در ژاپن و شاخص DAX در آلمان، همگی نمایانگر بازارهای جهانی مهم هستند. درک همبستگی بین این شاخصها و شاخص وزنی نزدک میتواند برای تنوع پرتفوی و مدیریت ریسک جهانی ارزشمند باشد. همبستگی میان این شاخص ها و نزدک در دوره های متفاوت وابسته به سیاست های متفاوت کشورها گاه منفی و گاه مثبت میباشد که به راحتی می توانید با نگاه به نمودار زیر متوجه حرکات قیمتی این شاخص نسبت به یکدیگر شوید.
حتما بخوانید: آشنایی با شاخص وزنی نزدک(NASDAQ) و تاثیرات آن در بازار های مالی جهانی
همبستگی میان کامودیتی ها و شاخص نزدک: کامودیتیها و شاخص نزدک نیز میتوانند همبستگی داشته باشند. این همبستگی نشاندهنده رابطه آماری بین عملکرد یا حرکت قیمت کامودیتیها و شاخص نزدک است. با این حال، میزان و نوع همبستگی ممکن است در طول زمان تغییر کند و به عوامل متعددی بستگی دارد.
برای مثال، در برخی موارد، افزایش قیمت نفت ممکن است باعث افزایش ارزش شرکتهای فناوری و این تأثیر روی شاخص نزدک قابل مشاهده باشد. همچنین، شرایط اقتصادی عمومی، تغییرات در تقاضا و عرضه کامودیتیها، تصمیمات سیاستمداران و عوامل جغرافیایی نیز میتوانند بر این همبستگی تأثیر بگذارند.
به همین دلیل، بررسی و تحلیل دقیق و مستند همبستگی بین کامودیتیها و شاخص نزدک بسیار حیاتی است و باید با دقت انجام شود.
همبستگی میان شاخص نزدک و بازار کریپتو: همبستگی بین بازار کریپتو و شاخص نزدک نشان دهنده ارتباط و تاثیر متقابل حرکتهای این دو بازار است. به طور کلی ارتباط عمیق و نزدیکی میان بازار کریپتو و شاخص نزدک وجود دارد. این ارتباط ممکن است ناشی از عوامل مشترک، تمایل به ریسک مشابه و تاثیرات اقتصادی و سیاسی باشند. همچنین به دلیل تمرکز هر دو بازار بر شرکت های فعال در حوزهی تکنولوژی،در دوره های مختلف زمانی این دو بازار همبستگی مثبتی نسبت یکدیگر دارند. مطالعه این همبستگی ها میتواند برای سرمایهگذاران و تحلیلگران مالی مفید باشد. اما لازم به ذکر است که همبستگی ممکن است در طول زمان تغییر کند. مثلا در طول یک دوره بازار کریپتو نوسانات شدید را تجربه کند و شاخص نزدک به آنها بی توجه باشد.
سخن آخر
تحلیل همبستگی میان شاخص وزنی نزدک با سایر شاخصهای جهانی ابزاری ضروری برای سرمایهگذارانی است که میخواهند پرتفوی خود را تنوع ببخشند. هرچند همبستگی های مثبت نشان دهنده حرکات هماهنگ هستند، اما حائز اهمیت است که به یاد داشته باشیم که همبستگی در دوره های مختلف بنا بر شرایط اقتصادی ممکن است دستخوش تغییراتی شود. با درک این موضوع، سرمایهگذاران میتوانند در صحنه پویای بازارهای جهانی تصمیمات آگاهانهتری گرفته و سودآوری خود را بهبود ببخشند.