فاندینگ ریت (Funding Rate) یکی از عوامل تأثیرگذار در ترید ارزهای دیجیتال (Cryptocurrency) است که معاملهگران باید بهدقت زیر نظر داشته باشند. این مکانیزم یکی از ویژگیهای منحصربهفرد معاملات فیوچرز است که از محبوبترین و نقدشوندهترین معاملات در فضای کریپتو محسوب میشود.
فهرست مطالب
فاندینگ ریت کارمزدی است که معاملهگران برای حفظ پوزیشن خود در معاملات فیوچرز پرداخت یا دریافت میکنند. این قراردادها برای ترید ارزهایدیجیتال از جمله بیتکوین و اتریوم استفاده میشود. بهعبارتِدیگر Funding Rate درصد کمی از ارزش پوزیشن شما است که به معاملهگران طرف مقابل پرداخت میکنید یا از آنها دریافت میکنید. اکثر صرافیها از فواصل پرداخت فاندینگ ریت ۱، ۴ یا ۸ ساعته استفاده میکنند.
فاندینگ ریت بر اساس تفاوت بین قیمت قرارداد آتی بدون تاریخ انقضاء و قیمت دارایی در بازار اسپات محاسبه میشود. اگر قیمت قرارداد بالاتر از قیمت بازار اسپات باشد، دارندگان پوزیشنهای خرید، کارمزدی را به دارندگان پوزیشنهای فروش پرداخت میکنند. برعکس، اگر قیمت قرارداد کمتر از قیمت دارایی در بازار اسپات باشد، دارندگان پوزیشنهای فروش، هزینهای را به دارندگان پوزیشنهای خرید پرداخت میکنند.
هر صرافی براساس قوانین و سیاستهای خود، فاندینگ ریت را مشخص میکند و مقدار آن را هر ۸ ساعت اعلام میکند و برای آگاهی از نرخها باید بهطور مستمر پلتفرم صرافی خود را بررسی کنید. اما شما با افتتاح حساب در بروکر ترندو، علاوه بر اینکه برای معاملات ارزهای دیجیتال، نیازی به پرداخت فاندینگ ریت ندارید، میتوانید از معاملات مارجین نیز استفاده کنید و در پلتفرم اختصاصی ترندو، با اعتبار اهرمی که از بروکر دریافت میکنید، از فرصتهای بینظیر سودآوری بهرهمند شوید.
بهطور کلی فرمول محاسبۀ فاندینگ ریت بهصورت زیر است:
Funding Rate = P + clamp (IR-P, 0.05, -0.05)
که در آن، P برابر اختلاف قیمت داراییها در بازار فیوچر و اسپات و IR برابر نرخ بهره است. Clamp نیز تابعی به شرح زیر است:
راه دیگر برای محاسبۀ فاندینگ ریت، استفاده از اندیکاتور Funding Rate در پلتفرم تردینگویو (TradingView) است. کافیاست عبارت Funding Rate را در بخش اندیکاتورها جستوجو کنید و آن را به نمودار خود اضافه کنید (مشابه تصویر زیر)، تا بتوانید از تغییرات فاندینگ ریت، مطلع شوید.
فاندینگ ریت میتواند دو حالت داشته باشد:
این حالتها، هزینۀ نگهداشتن یک پوزیشن خرید یا فروش را تعیین میکند.
فاندینگریت مثبت: در نگاه اول فاندینگ ریت مثبت میتواند به ما دیدگاه صعودی بدهد؛ چون اکثر معاملهگران وارد معاملۀ خرید شدهاند؛ اما از سوی دیگر، فاندینگ ریت مثبت یک سیگنال نزولی نیز صادر میکند، زیرا معاملهگرانی که پوزیشن خرید دارند، باید برای حفظ پوزیشن خود به معاملهگرانی که پوزیشن فروش دارند کارمزد بپردازند و این عامل، هزینۀ باز نگهداشتن پوزیشن خرید را بالا میبرد.
فاندینگریت منفی: وقتی فاندینگ ریت منفی است؛ یعنی بیشتر تریدرها وارد معاملۀ فروش شدهاند و سنتیمنت بازار نزولی است؛ اما دارندگان معاملۀ فروش باید به تریدرهایی که معاملۀ خرید دارند، هزینه پرداخت کنند و این میتواند روی امکان حفظ پوزیشنهای فروش تأثیرگذار باشد. بنابراین، تفسیر فاندینگ ریت برای ساخت یک استراتژی معاملاتی برنده و اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری هوشمند، ضروری است.
فاندینگ ریت میتواند به دو روش بر استراتژی معاملاتی شما تأثیر بگذارد، بنابراین درک نحوۀ عملکرد آن ضروری است. این دو روش عبارتاند از:
کاهش هزینههای معاملاتی: اگر دیدگاه تحلیلی شما صعودی است، بهتر است از واردشدن به یک پوزیشن خرید با فاندینگ ریت بالا اجتناب کنید، زیرا بهمرور زمان سود شما، کاهش خواهد یافت. بهطور مشابه، اگر دیدگاه نزولی دارید، سعی کنید زمانی که فاندینگ ریت منفی است، از واردشدن به پوزیشن فروش خودداری کنید، زیرا هزینههای معاملاتی شما افزایش خواهد یافت.
تحلیل سنتیمنتال بازار: فاندینگ ریت میتواند بهعنوان شاخصی از احساسات بازار عمل کند. بهعنوانمثال اگر این معیار برای یک دورۀ طولانی مثبت باشد، میتواند نشاندهندۀ این باشد که اکثر معاملهگران دیدگاه صعودی دارند و برعکس.
حتما بخوانید: تحليل سنتیمنتال در فارکس
در این بخش، چهار استراتژیِ استفاده از فاندینگ ریت در معاملات را بررسی میکنیم که عبارتاند از:
درک احساسات بازار: فاندینگ ریت بهعنوان یک شاخص احساسات یا سنتیمنت بازار عمل میکند. این معیار نشاندهندۀ رفتار مارکت است و نشان میدهد که خریداران یا فروشندگان درحال حاضر به کدام سمت، تمایل بیشتری دارند. این بینش میتواند استراتژی معاملاتی شما را در صورت ترکیب با سایر سبکها بهبود ببخشد و به تصمیمگیری آگاهانهتر کمک کند.
واگرایی یا همراهی روند: از فاندینگ ریت در ارتباط با روند بازار استفاده کنید. اگر روند قیمت و فاندینگ ریت متفاوت باشد؛ برای مثال، اگر قیمت افزایش یابد؛ اما فاندینگ ریت منفی باقی بماند، میتواند نشاندهندۀ فشار بازار در مخالفت با روند باشد. برعکس، همراهی بین این دو، میتواند اطمینان بیشتری در تحلیل روند ایجاد کند.
ترید فاندینگریت: این استراتژی فقط شامل دریافت کارمزدهای فاندینگ ریت است. برای اجرای این روش، شما بهطور همزمان در بازار اسپات وارد یک معاملۀ خرید شده و در بازار آتی یک معاملۀ فروش باز میکنید. درحالیکه این پوزیشنها از نظر جهت معامله، یکدیگر را خنثی میکنند، پوزیشن فروش در بازار آتی به شما امکان میدهد کارمزدهای فاندینگ ریت را بهدستآورید.
معامله در جهت مخالف فاندینگریت: این استراتژی معاملاتی ریسک بالایی دارد و شامل ورود به معامله بر خلاف روند بازار در تایم فریمهای کوچک، مانند نمودارهای ۱ یا ۳ دقیقه است. درست قبل از بهروزرسانی فاندینگ ریت برای دورۀ بعدی، معاملهای را در طرف مقابل (طرفی که کارمزد فاندینگ ریت را دریافت میکند) باز میکنید. بهاینترتیب میتوانید هزینۀ کارمزد را بهعنوان پاداش دریافت کنید.
فاندینگ ریت یک مفهوم اساسی در معاملات ارزهای دیجیتال، بهویژه در معاملات فیوچرز است و نقش اصلی آن، نگهداشتن قیمت قرارداد نزدیک به قیمت دارایی در بازار اسپات (Spot) است. برای کسانی که قصد فعالیت حرفهای در بازارهای ارزهای دیجیتال دارند، درک و تفسیر فاندینگ ریت (Funding Rate) ضروری است.
Related Post
most visited