موفقیت در بازار ارزهای دیجیتال همانند سایر بازارها، نیازمند دانش و ابزارهای تحلیلی دقیق است. همانطور که هر کاوشگر برای کشف مسیرهای ناشناخته به نقشه و قطبنما متکی دارد، سرمایهگذاران نیز برای یافتن فرصتهای سودآور و اجتناب از ریسکهای زیاد، به روشهای تحلیلی متکی هستند. در این میان، تحلیل فاندامنتال بهعنوان یکی از ستونهای اصلی تصمیمگیری در بازارهای مالی و بازار ارزهای دیجیتال، نقش مهمی دارد. این روش تحلیلی، به بررسی عوامل بنیادی و دادههای اساسی مرتبط با داراییهای دیجیتال میپردازد، در واقع برخلاف تحلیل تکنیکال که بر حرکات قیمتی گذشته و الگوهای نموداری متمرکز است، تحلیل فاندامنتال نگاه عمیقتری به ارزش واقعی و پتانسیل رشد یک پروژه دارد. در این مقاله از تیم آموزشی بروکر فارکس ترندو، به بررسی مفهوم تحلیل فاندامنتال در ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت. این مقاله حاوی مطالب مهمی است، با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) یکی از ابزارهای کلیدی در ارزیابی ارزش واقعی داراییهای مالی به شمار میرود که در بازار ارزهای دیجیتال نیز نقش مهمی ایفا میکند. برخلاف تحلیل تکنیکال که بر روندهای قیمتی و شاخصهای آماری تمرکز دارد، تحلیل فاندامنتال بر دادههای مهم و اطلاعات کلیدی پروژهها متمرکز است و در تلاش است تا ارزش ذاتی و پتانسیل رشد آنها را شناسایی کند. این روش بهویژه برای سرمایهگذاران بلندمدت جذاب است، زیرا در سرمایهگذاری بلندمدت، ما به دنبال شناسایی پروژههایی با ارزش پایدار هستیم.
حتما بخوانید : انواع تحلیل تکنیکال در فارکس
در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال، عواملی مانند فناوری و نوآوریهای پروژه، تیم توسعهدهنده، نقشه راه (Roadmap)، کاربردهای عملی و میزان پذیرش عمومی مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع این نوع تحلیل با بررسی تمامی عوامل تاثیرگذار، تلاش میکند تا ارزش واقعی یک دارایی را تعیین کند.
در اغلب موارد، افراد فکر میکنند که تحلیل فاندامنتال با تحلیل آنچین یکی است، در حالی که این دو با هم تفاوت دارند، اما از آنجایی که معمولا در کنار یکدیگر استفاده میشوند، این دو روش تحلیلی را یکی فرض میکنند.
برای اینکه بخواهیم تفاوت تحلیل آنچین با تحلیل فاندامنتال را مشخص کنیم، فرض کنید که بازار ارزهای دیجیتال همان بازار سهام است، در این حالت تقریباً میشود گفت که تحلیل آنچین معادل روش تابلوخوانی در بورس است. در واقع در تحلیل آنچین به دادههای عمومی در بلاکچین نگاه میکند. این نوع تحلیل زمینهای نوظهور بوده که منحصر به بازار ارزهای دیجیتال است و معاملهگران از آن برای پیشبینی بهتر حرکت بازار و سنجش سنتیمنت بازار استفاده میکنند. معاملهگران از تحلیل آنچین برای شناسایی دلایل خریدوفروش شرکتکنندگان بازار استفاده میکنند. بهعنوانمثال ماینرها برای پرداخت صورتحسابهای خود یا صندوقهای تأمینی برای سیو سود، کوینهای خود را میفروشند. با تحلیل آنچین، معاملهگران به دنبال درک رفتار شرکتکنندگان مختلف بازار هستند و از طیف وسیعی از سیگنالها از جمله موجودی کیف پول، کوینهای در ضرر و حجم تراکنش استفاده میکنند. تحلیل آنچین پارامترهای و شاخصهای متنوعی دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
این شاخصها، قطعات پازلی هستند که با کنار هم قرار دادن آنها، تصویر جامعی از وضعیت یک دارایی دیجیتال به دست میآید. در ادامه هر یک از این موارد را بررسی خواهیم کرد.
حتما بخوانید: مقایسه بازار فارکس و ارز دیجیتال؛ کدام بهتر است؟
شاخص آدرسهای فعال، بیانگر تعداد آدرسهایی است که روزانه در شبکه بیت کوین فعالیت دارند. افزایش تعداد آدرسهای فعال معمولاً نشاندهنده استفاده بیشتر از شبکه و وضعیت مطلوب آن است، در حالی که کاهش فعالیت میتواند به کاهش کاربران فعال در شبکه اشاره داشته باشد. در تصویر زیر میتوانید نمودار آدرسهای فعال در بلاک چین بیت کوین را مشاهده کنید:
معیار آدرسهای جدید مشابه آدرسهای فعال، زمانی را نشان میدهد که یک آدرس برای نخستین بار در شبکه بیت کوین ظاهر شده و کوینی دریافت کرده باشد. از آنجا که اکثر نرمافزارهای کیف پول بیت کوین برای هر تراکنش یک آدرس جدید تولید میکنند، این معیار رفتاری مشابه با آدرسهای فعال دارد. تحلیل این دو معیار به ما امکان میدهد سقفها و کفهای فعالیت شبکه را شناسایی کنیم، که معمولاً با چرخههای صعودی و نزولی بیت کوین همبستگی دارند. مقادیر بالاتر در این معیارها نشاندهنده افزایش فعالیت کاربران و صرافیها در شبکه و رشد سوددهی آن است، درحالیکه مقادیر پایینتر به کاهش تعامل کاربران و کاهش سوددهی اشاره دارد.
با این حال، معیارهای مرتبط با فعالیت آنچین به دلیل تأثیر عواملی نظیر روزهای هفته، ساعات معاملاتی در مناطق مختلف جهان و تغییرات فصلی، نوسانات کوتاهمدت قابلتوجهی دارند. برای کاهش این نویزهای روزانه و شناسایی روندهای اصلی، استفاده از میانگین متحرک ۷ یا ۱۴ روزه توصیه میشود. این روش به تحلیلگران کمک میکند تا تصویری شفافتر از وضعیت شبکه به دست آورند و روندهای کلیدی را دقیقتر ارزیابی کنند.
حتما بخوانید: انواع بازار مالی جهان و ساعت معاملات آنها
این شاخص، تعداد تراکنشهای تأییدشده در هر روز را اندازهگیری میکند و تمامی انواع تراکنشها، از جمله پرداخت، واریز، برداشت و فعالیتهای صرافیها را شامل میشود. بهطور کلی، افزایش تقاضا برای تراکنشها نشانهای از رشد استفاده از شبکه است. در تصویر زیر میتوانید نمودار تعداد تراکنشهای بیت کوین را مشاهده کنید:
حجم انتقال، بیانگر مجموع ارزش بیتکوینهای ارسالشده در شبکه بیتکوین در هر روز است. بهعنوان مثال، افزایش حجم معاملات بیتکوین معمولاً نشاندهنده سطح بالای استفاده از شبکه و تقاضای بیشتر برای این ارز دیجیتال است. در مقابل، کاهش حجم انتقال میتواند حاکی از افت تقاضا برای بیتکوین و کاهش فعالیت در شبکه باشد.
این اندیکاتور با تقسیم ارزش بازار یک ارز دیجیتال بر حجم تراکنشهای روزانه شبکه آن محاسبه میشود و شباهت زیادی به نسبت قیمت به درآمد (P/E) در بازار سهام دارد. در واقع شاخص NVT نشان میدهد که آیا قیمت فعلی یک ارز دیجیتال منطقی است یا بیش از حد گران شده است و میتوان گفت که مقادیر بالای NVT ممکن است نشاندهنده حباب قیمتی باشد و برعکس.
شاخص MVRV یکی از ابزارهای محبوب برای سنجش وضعیت کلی بازار است. این نسبت با تقسیم ارزش بازار یک ارز دیجیتال بر ارزش واقعی (Realized value) آن محاسبه میشود. در واقع مقادیر بالای این شاخص میتواند نشاندهنده اشباع خرید و مقادیر نشاندهنده اشباع فروش در ارز موردنظر باشد.
این شاخص از تقسیم قیمت فعلی بر میانگین متحرک ۲۰۰ روزه به دست میآید و ابزاری برای بررسی روندهای بلندمدت بازار است. Mayer Multiple به سرمایهگذاران کمک میکند تا درک کنند که آیا قیمت فعلی بیش از حد بالاست یا در محدوده مناسبی قرار دارد. برای مثال اگر ضریب مایر بیشتر از ۲ باشد، میتوان آن را نشانهای اشباع خرید دانست.
اندیکاتورهای فاندامنتال بهعنوان ابزارهای تحلیلی در دنیای ارزهای دیجیتال، دیدگاههای ارزشمندی درباره ارزش و پتانسیل رشد داراییها ارائه میدهند. این شاخصها به سرمایهگذاران کمک میکنند تا تصمیمات آگاهانهتری بگیرند و از هیجانات بازار دوری کنند. با این حال، مانند هر ابزار دیگری، این اندیکاتورها نیز مزایا و معایب خود را دارند. در این بخش، به بررسی نقاط قوت و ضعف استفاده از اندیکاتورهای فاندامنتال میپردازیم. از مزایای اندیکاتورهای فاندامنتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین از معایب اندیکاتورهای فاندامنتال در ارزهای دیجیتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این یکی از مهمترین سوالاتی است که باید به آن پاسخ دهیم.
تحلیل فاندامنتال در بازار کریپتوکارنسی اهمیت دارد، زیرا شما باید ارز(های) واقعی و چیزی که واقعا ارزش دارد را بشناسید. بازار ارزهای دیجیتال، پر از کلاهبرداریها و ارزهای بیارزش است و واقعیت این است که میخواهند سرمایه شما را با تبلیغات فینفلوئنسرها و به وسیله شت کوینها از چنگ شما در بیاورند. شت کوینها به معنای واقعی کلمه، شت کوین هستند و بیارزش. این که میشنوید یک شت کوین مثلاً در ۲۴ ساعت گذشته ۲۰۰درصد رشد داشته، به این معنا نیست که شما این فرصت را از دست دادهاید، آنها قصد دارند حس طمع شما را فعال کنند و در نهایت سرمایه شما را صاحب شوند. شما باید بسیار مراقب باشید. دارایی واقعی در بازار ارزهای دیجیتال بیت کوین است.
بیت کوین بیش از آن که یک ابزار برای سودجویی از نوسانات قیمت فیات باشد؛ یک انقلاب فرهنگی و مالی است که بازگشتی به اصول اقتصادی فراموششده را نوید میدهد. در دنیایی که نظام بانکی براساس زنجیرهای از تعهدات و دفترکلهای وابسته به هم بنا شده است، بیت کوین یک جایگزین شفاف و غیرمتمرکز ارائه میدهد. در نظام بانکی فعلی، داراییها و تعهدات به صورت زنجیرهای از هم حمایت میکنند، اما هیچ پایه واقعی و محکمی در این میان دیده نمیشود. چرخهای که تنها با وعدههای بیپایان تورمی و بدهیمحور ادامه مییابد.
در این میان، بیت کوین بهعنوان یک «پول سخت» و مقاوم در برابر چاپ بیرویه، فرصت بازگشت به مفهومی اصیلتر از ارزش را فراهم میکند. نسلهای گذشته، قبل از ورود به عصر پولهای فیات و سیاستهای تورمی بانکهای مرکزی، بر پایه پولی زندگی میکردند که ارزش آن به ذات خود پایدار بود. اما در دنیای مدرن، پول فیات دیگر توانایی حفظ ارزش را ندارد و افراد را مجبور به سرمایهگذاریهای پرریسک یا بازی با پول کرده است. بیت کوین، با ساختار غیرمتمرکز و عرضه محدود، این فرهنگ مخرب را به چالش میکشد. این ارز دیجیتال، نه تنها ذخیره ارزش را دوباره به ما بازمیگرداند، بلکه به ما امکان میدهد تا از دایره بیپایان بدهی، تورم و وابستگی به نظامهای بانکی خارج شویم. همانطور که سیفالدین آموس به طعنه میگوید:
«بیت کوین نمیتواند پول باشد، چون اگر آن را نگهداری، پولدار خواهی شد؛ درحالیکه پول فیات تو را روز به روز فقیرتر میکند.»
معجزه بیت کوین در این است که ما را به اصولی بازمیگرداند که نسلهای پیشین براساس آن زندگی کردهاند: شفافیت، پایداری و استقلال مالی. بنابراین بسیار مراقب باشید که با تبلیغات و شت کوینها، بیت کوینها و ثروت واقعی شما را تصاحب نکنند. در نمودار زیر میتوانید نسبت ارزش دلار آمریکا به بیت کوین را در تایمفریم ماهانه، مشاهده کنید. حتی دلار آمریکا نیز در برابر بیت کوین، یک شت کوین محسوب میشود:
بازار ارزهای دیجیتال با تمام جذابیتها و فرصتهای فراوان، پر از چالش است و موفقیت در این بازار نیازمند دانش عمیق و استفاده از ابزارهای تحلیلی مناسب است. در این میان، تحلیل فاندامنتال بهعنوان یکی از روشهای کلیدی برای شناسایی ارزش واقعی داراییها، نقش مهمی دارد. تحلیل فاندامنتال با تمرکز بر دادههای بنیادی، مانند ارزش بازار، میزان پذیرش شبکه و... به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که فراتر از نوسانات قیمتی لحظهای، تصمیمات آگاهانهای بگیرند. در نهایت، همواره به یاد داشته باشید که فعالیت در بازارهای مالی ریسک زیادی دارد و تنها با سرمایهای که توان از دست دادن آن را دارید، وارد این حوزه شوید.
Связанный пост
Самый посещаемый